Web Tutorials
SEO optimizacija: Kako kreirati kvalitetan clanak

SEO optimizacija: Kako kreirati kvalitetan clanak

Pozdrav svima, danas cemo pricati o SEO optimizaciji, sta je SEO optimizacija, kako funkcionise, koji je najbolji plugin za SEO itd.

SEO Optimizacija  uvod:

Sigurno ste se zapitali kako vas clanak ne postoji na google trazilici, ili ima ali je na prezadnjem mjestu ili cak nikako nije rangiran na google. Objasnit cemo ukratko u ovom tutorialu, zbog cega se desava. Vaznu ulogu u google pretragama ima keywords (kljucne rijeci) .

Sta je SEO

SEO je skracenica i u prevodu znaci Search Engine Optimization, jeste zapravo glavna ‘karika’ u google pretragama, odnosno sluzi za optimiziranje vaseg Web sajta, vasih clanaka da bi povecali broj posjeta na vas sajt. Jednostavno receno, SEO optimizacija sluzi da bi vas sajt dobio vise posjeta sa google pretrazivanja, da bi bio medju prvim na google pretrazi kada ukucate neku rijec ili pojam koji trazite. Da bi ostavirli vecu poziciju na google pretrazi , kljucnu ulogu igraju kljucne rijeci na vasem sajtu i postovima.

Kreiranje kljucnih rijeci na vasem postu ostvarujete da budete posjeceni od strane korisnika koji dolaze sa google.com . Da bi imali mogucnost kreiranja kljucnih rijeci i dobro optimizirali vas sajt , preporucujemo da koristite jedan od najboljih SEO plugina za WordPress (Rank Math SEO). Svaka stranica ima cilj da bude prva medju pretragama i tako privuce korisnike. U nastavku cemo vam ukratko pokazati nekoliko koraka kako da i vi uradite SEO Optimizaciju na vasem sajtu.

Instaliranje Plugina Rank Math SEO

Da bi SEO optimizacija bila uspostavljena, morate koristit jedan od nekoliko plugina. U nastavku cemo objasniti za Rank Math SEO plugin, kojeg takodje i mi koristimo.

Kako instalirati Rank Math Seo Plugin

  • Ulogujte se u vas WordPress Dashboard
  • Kliknite na kategoriju Plugins
  • Add new plugins
  • Unesite Rank Math Seo u polje za pretrazivanje
  • Instalirajte Rank Math Seo plugin

SEO Optimizacija

 

Nakon instalacije, otvorite plugin. Na prvi pogled ce te viditi hrpu nekih opcija funkcija i svega toga, i osjecat cete se zbunjeno ali ne brinite. Koristi cemo samo neke osnovne. Pokrenite vodic (Gettings Started) i zapocnite optimizonje cijele vase web stranice. Preskocite korak gdje vam plugin nudi da importujete stari SEO postavke. Zapocinjemo proces i popunit cemo trazene osnovne podatke ( samo neophodone stvari, naziv sajta, diskrepcija, alternativno ime )

SEO Optimizacija

Unesite ime Vase web stranice u trazeno polje. U polje Alternative Name unesite alternatino ime vaseg sajta ukoliko ga imate.. Zatim unesite logo vaseg portala za prikaz na google. Mozete dodati logo i za sociajalne mreze. Nakon toga predjite na sledeci korak.

sta je seo

Sledeci korak koji dolazi je Connecting Google Services. Connecting Google Servis je  Google Search Console i Google Analytics.  Mi smo taj korak preskocili, pa smo ga nakadno dodali sto mozete i vi.  Prelazimo na sledeci korak Site Map. Unesite trazene detalje i cekirajte ukoliko koristite postove ili stranice. U nasem slucaju mi koristimo stranice i oznacili smo ih. Ukoliko korisite kategorije, obavezno cekirajte i njih. Mi nismo jer ih ne koristimo.

sta je seo

Sledeci korak je SEO Tweaks , o tom polju necemo puno pricati. U sustini se radi o kategorijama  i odlaznim linkovima na vasem sajtu. Strucnjaci preporucuju da bude ugasena kategorija Nofollow Extrenal links iz razloga kao da ce posjetioci otici na drugu stranicu i mala sansa da se vrate ponovo na vasu.  Preporucujemo da ga popunite kao na slici ispod.

SEO Optimizacija

Sada smo na poslednjem koraku. Ukoliko ste sve dobro popunili, mozete preci na Setup Advanced Options. Sledeci korak  Role Menager iskljucite i predjite na sledeci korak. Sledeci korak je 404 Monitor i njega podesite kao na slici ispod.

SEO Optimizacija

Prelazimo na sledeci korak SEO Optimizacija. Sledeci korak je Schema Markup. Popunite trazene informacije. U nasem slucaju je Blog i clanci su Articles. Mozete podesiti isto kao i mi na slici ispod. U svakom momentu mozete promjeniti ukoliko ste napravili neku gresku.

sta je seo

To bi bilo sve sto se tice osnovnog vodica za podesavanje SEO Optimizacija vaseg cijelog sajta. Ukoliko ste napravili neku gresku , mozete ispraviti u opcijama plugina. Svakako predpostavljam da se prvi put susrecete sa SEO Optimizacijom tako da cete vrsiti razne testove koje pruza instalirani plugin i tako ostvariti bolje kvalifikacije.

Kako kreirati kvalitetan clanak ( SEO Optimizacija) 

Za kreiranje kvalitetnog clanka i njegovog ranigranja na google trazilici  kljucnu ulogu igraju kljucne rijeci za koje se odlucite. Obratite paznju da vasa kljucna rijec ima veze sa sadrzajem koji pisete. Da se ta rijec pojavljuje i u naslovu clanka, linku (perma link), i u clanku. Preporucujemo da ne pretjerujete sa ponavljanjem kljucne rijeci, jer ce google odbaciti takav sadrzaj. Napisat cemo vam par savjeta za kreiranje kvalitetnog optimizovanog clanka.

SEO Optimizacija Clanka (Osnovne stvari )

Kljucna rijec (keywords) mora biti u naslovu clanka

Kljucna rijec mora biti u linku vaseg clanka

Kljucna rijec mora biti u uvodnom dijelu sadrzaja kreirana u H2 ili h3

Dodajte preko 600 rijeci

Dodajte nekoliko izlazni linkova i ulazni sa vaseg sajta

Dodajte nekoliko slika ili video zapisa

Dodajte ALT text na slici sa vasom kljucnom rijecu

SEO Optimizacija
Dodavanje ALT Text sa kljucnom rijecu

To bi bili neki osnovni koraci. Rezultat optimizovanog clanka mozete gledati i korigovati pomocu Rang Math Seo “Scora” koji ce se nalaziti sa desne strane vaseg posta.  Potrudite se da bude bar 80/100 svaki clanak koji napisete.

SEO Optimizacija

Ne ocekujte brzo rezultate, mora proci odredjeno vrijeme pa cak i par mjeseci da se vas sajt rangira na google trazilici. Ne odustajte, ovo su osnovne stvari koje mozete za pocetak da napravite, pozicija na google trazilici zavisi od mnogo faktora, o kvalitetu sajta, domeni, starosti sajta itd. Potrebno je da mnogo radite , vrsite testove i rezultati ce polako doci. SEO optimizacija nije jednostavna, zahtjeva mnogo znanja.

Ukoliko imate problema sa nasim koracima, preporucujemo da pogledate ovaj VIDEO tutorijal

Posjetite nas sajt za vise slicnih tutorijala:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *