Web Tutorials
Kako obrisati virus reklamu sa WordPress-a

Kako obrisati virus reklamu sa WordPress-a

Pozdrav svima, danas cemo pisati kako obrisati virus reklamu sa vaseg wordpressa. Predlozit cemo par jednostavnih koraka kako da otkrijete virus i gdje se nalazi i uspjesno ga obrisete.

Sigurno ste se susretali na raznim web stranicama sa virusima, koji su u obliku iskocnih reklama. Nekih od njih mogu jako nastetiti vasem uredjaju i ppokupiti neke osnovne podatke vase. Najcesce cemo se susresti sa virusom koji trazi SMS potvrdu na vas telefon. Izbjegavajte takve stranice ili prijavite adminu, jer sigurno nije svjesno postavio ih na svoj portal.

Kako sam pokupio virus na svom wordpressu ?

U vecini slucajeva ste možda naišli na problem s malicioznim softverom ili lošim pluginovima. Prvo, pokušajte slijedeće korake:

  • Skeniraj sajt: Koristi plugin poput Wordfence ili Sucuri za skeniranje malicioznih datoteka.
  • Provjeri pluginove: Deaktiviraj sve pluginove i aktiviraj ih jedan po jedan da vidiš koji uzrokuje problem.
  • Promijeni lozinke: Promijeni lozinke za administraciju i FTP.
  • Ažuriraj WordPress: Provjeri ima li ažuriranja za WordPress, teme i pluginove.

kako obrisati virus

Ako se problem nastavi desavati, možda ćete morati nazalost ponovno instalirati vas sajt. Pored svih ovih plugina za skeniranje mozete pokusati jedan jednostavan nacin,  a to je da krenete iskljucivati jedan po jedan plugin , i tako udjete u trag gdje se nalazi maliciozni sowtwer koji pravi problem. Nakon sto otktrijete gdje se nalazi, u kojem folderu/pluginu uradite sledece korake:

  • Deaktiviraj plugin: Idi na “Plugins” u WordPress admin panelu, pronađi problematični plugin i deaktiviraj ga.
  • Deinstaliraj plugin: Nakon deaktivacije, klikni na “Delete” kako bi ga potpuno uklonio.
  • Potraži alternativu: Ako ti je funkcionalnost koju je plugin pružao potrebna, potraži alternativne pluginove s dobrom reputacijom.
  • Provjeri postavke: Ako se problem ne riješi, provjeri preostale pluginove i teme za moguće sukobe.

Svi ovi jednostavni nacini mogu vam pomoci u tome, kako obrisati virus reklamu na vasem WordPressu. Plugine koje smo predlozili za skeniranje virusa na wordpressu su plugini koji se placaju, listu besplatnih plugina mozete pogledati ispod:

Da, nekoliko besplatnih pluginova možeš koristiti za skeniranje virusa na WordPressu. Preporučujem:

  • Wordfence Security: Ovaj plugin nudi skeniranje za maliciozni softver i zaštitu od napada.
  • Sucuri Security: Nudi skeniranje za maliciozni kod, kao i sigurnosne provjere.
  • MalCare Security: Ima besplatnu verziju koja uključuje skeniranje.

Svi ovi pluginovi mogu pomoći u otkrivanju i uklanjanju potencijalnih prijetnji.  Pazljivo analizirajte svaki fajl kroz ove plugine, i otkrijte koji plugin pravi probleme. Najbolji nacin jeste kao sto smo naveli iznad, da plugin koji pravi probleme obriste u potpunosti, uklonite njegove postavke iz Mysql baze , te ponovo ga instalirate. Nakon instaliranja, ponovo pokrenite skeniranje vaseg sajta.  U najgorem slucaju, zadnje rijesenje jeste kompletna reinstalacija wordpressa.

Ukoliko se odlucite u reinstalaciju wordpressa, napravite backup vasih fajlova, tako da ne izgubite nista. Backup fajlova mozete napraviti pomocu plugina WPVivid. Jednostavan plugin, pun raznih opcija koje vam mogu olaksati posao oko ponovnog vracanja vasih podataka na sajt.  WPvivid Backup & Migration Pludzin vam nudi sigurnosnu kopiju, migraciju i inscenaciju (kreirajte mjesto za postavljanje u poddirektorijumu da bezbedno testirate WordPress, dodatke, teme i promene veb sajta) kao osnovne karakteristike.

Ukoliko se ne snalazite dobro sa WP mozete jednostavno kontaktirati vasu Hosting podrsku, i objasnit im problem. U nekim slucajevima, ce se oni pobrinuti da Vam kao klientu rijese problem. Ukoliko nemate srece, onda vas ceka jedan izazovan posao. U najgorem slucaju , ukoliko facebook detektuje da sirite zlonamjeran softwer na svom portalu, dobiti ce te ogranicenje na vasem profilu, i vas sadrzaj ce se losije rangirati, sto moze dovesti do potpune blokade vaseg linka, a vas fb profil moze biti u trajnosti obrisan.  Ukoliko imate dodatnih pitanja, mozete nas kontaktirati u komentaru ispod, potrudit cemo se da odgovorimo u sto kracem roku.

Procitajte jos nekoliko slicnih tutorijala sa naseg web sajta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *